Haberler

Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik 2024 Raporu Lansmanı Minerva Han’da Gerçekleşti

17 Aralık Salı günü bireysel bağışçılık alanındaki eğilimleri ve değişimleri ele alan Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik 2024 Raporu‘ndan önemli bulguları paylaşmak üzere Minerva Han’daydık.

Her üç yılda bir yayımladığımız Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik Raporu, Koç Üniversitesi Sivil Toplum ve Hayırseverlik Araştırmaları Merkezi’nden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Doç. Dr. Güneş Ertan tarafından yazıldı. Rapordan öne çıkan bulguları Genel Sekreterimiz Rana Kotan kolaylaştırıcılığında Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Genel Müdürü Senem Başyurt ve WINGS Head of Intelligence and Action Liana Varon ile tartıştık.

Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik 2024 Raporu’ndan neler öne çıktı?

Afet Bağışçılığı: 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri’nin ardından bağışların %25’i doğrudan sivil toplum kuruluşlarına yapıldı. Bu oran, doğrudan ihtiyaç sahiplerine yapılan bireysel yardımları ve kamu kurumları aracılığıyla yapılan yardımları geride bıraktı.

Gönüllülük Artışı: 2004’te STK’lardaki gönüllülük oranı %6 iken, 2024’te %13’e yükseldi. Ancak 2021-2024 arasında gönüllülük oranının ya aynı seyrettiği ya da düştüğü gözlemleniyor.

Düzenli Bağış: Toplumun %65’i depremin ardından bağış yaptığını söylüyor, ancak düzenli bağış yapmayı sürdürenlerin oranı yalnızca %13. Yine de bu küçük kesimin faaliyetlerini sürdürmesi, Türkiye’de hayırseverlik kültürünün gelişimi açısından önemli bir adım.

Kurumlara Güven: 2024’te kamu kuruluşlarına ve STK’lara duyulan güven düşük seyretti. Kurumlara duyulan güvenin düşüklüğü kriz durumlarında mevcut gelir ve insan kapasitesinin tam kullanılmasını engelliyor.

Bireysel bağış yapma motivasyonları, bağış tercihlerinde etkili olan unsurlar ve alana ilişkin pek çok bulguyu okuyabileceğiniz Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik 2024 Raporu yakında yayımlanacak.