Haberler

Yeni Bir Yol: Girişim Temelli Sosyal Yatırım Paneli Düzenlendi

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) ve Anadolu Vakfı ev sahipliğinde European Venture Philanthropy Association (EVPA) katılımıyla 17 Ekim 2012 tarihinde girişim temelli sosyal yatırım (venture philanthropy) konusunda Türkiye’de ilk kez düzenlenen Yeni Bir Yol: Girişim Temelli Sosyal Yatırım paneli gerçekleşti.

Sosyal girişimciler, yatırımcılar ve vakıf yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşecek panelde, girişim temelli sosyal yatırım kavramı tanıtılacak: ve bu anlayışın Türkiye’de ne şekilde geliştirilebileceği tartışıldı.

EVPA üyelerinden Stichting De Verre Bergen Vakfı Direktörü Roelof Prins ve UBS Filantropi Danışmanlığı Direktörü Nina Hoas’un deneyimlerini paylaşmasını takiben EVPA Genel Müdürü Kurt Peleman, Anadolu Vakfı Genel Müdürü Selim Güven ve TÜSEV Program Direktörü Sevda Kılıçalp’in girişim temelli sosyal yatırımın Türkiye için uygunluğunu ve bu modelin teşvik edilmesi için neler yapılabilebileceğini ele aldılar.

Girişim temelli sosyal yatırım (venture philanthropy) nedir?

Finansal yatırım prensipleri ve araçlarının, bağışçılık ve sosyal yatırım amacıyla kullanılması olarak tanımlanan girişim temelli sosyal yatırım, günümüzde toplumsal kalkınma için sunulan alternatif modeller arasında yer almaktadır. Bu yöntemi uygulayan vakıflar veya fonlar, sosyal amaçlı kuruluşların sosyal etkisini arttırma amacıyla kuruluşlara özel tasarlanmış gerek mali gerek mali olmayan, uzun vadeli destek sunar, kuruluşların kapasitelerini geliştirir, performans ölçümlemesi yapar, onları ağlarından faydalandırır. Ayrıca sosyal etki yaratmak için aktarılan fonlardan mali geri dönüşüm sağlar ve bu mali getiri genellikle yeni yatırımlarda kullanır. Avrupa’da girişim temelli sosyal yatırım konusunda çalışan uzman kişi ve kuruluşları temsil eden EVPA tarafından konuyla ilgili hazırlanan bilgi notu ekte dikkatinize sunulmuştur. Venture Philantrophy’ye ilişkin detaylı bilgiye ekteki dosyadan ulaşabilirsiniz.